Search This Blog

Tuesday, May 8, 2012

השכלה טכנולוגית ומציאות תעסוקתית

המצב של מחסור של כ-7,000 הנדסאים במשק הוא מוזר ומתמיה. אם הנדסאי מתחיל מרוויח כל-כך טוב ואם מקום העבודה הטוב בישראל הוא מקום שמעסיק הרבה מאוד הנדסאים, מדוע לא רואים את כל המוני בית ישראל רצים ללמוד הנדסאות ?
יותר מזה, מדוע בלוחות המודעות רואים ביקוש גבוה יותר למהנדסים מאשר להנדסאים ? האם ייתכן שבכל זאת, המעסיקים לא מחפשים כל-כך הרבה הנדסאים, ועיקר המצוקה היא של המכללות ולא של המעסיקים ?

אם נקבל את הנרטיב של מחסור בהנדסאים כלשונו, התשובה תהיה שזו כמובן לא תופעה חדשה. תופעה דומה התקיימה בשנות ה-60' של ישראל בנוגע למקצועות ההנדסה וכך נולדו הנדסאי הבניין והנדסאי האדריכלות. כלומר, כאשר יש מחסור גדול בכוח אדם בתחום מסויים, ותהליך ההכשרה לו ארוך - יוצרים הסמכה חדשה, עם הכשרה סבירה יותר. במקום הדרישה ללימודים אקדמאיים (טכניים בעיקרם), פרוייקט גמר ובחינות ממשלתיות, צריך ליצור הסמכה חדשה, שמתבססת על מה שקורה בשוק בפועל. אם חלק גדול מההנדסאים מגיעים לשוק תוך שנתיים מתחילת לימודיהם (ללא הסמכה פורמלית), צריך לשנות את ההסמכה כך שכבר אחרי שנתיים תהיה לאנשים תעודה ביד עם עיקר הידע שתחומי-העיסוק מצריכים. עובדתית, זה הרי מספיק למעסיקים כבר היום.

אז למה לא עושים את זה ? כי זה הרי לא מה שיעזור למכללות. מה שמחזיר אותנו לנקודה הראשונה - יכול להיות שכל הסיפור של מחסור בהנדסאים הוא בכלל סיפור של מצוקה של המוסדות המכשירים ולא של כלל המשק ?




No comments:

Post a Comment